יום שלישי, 19 בינואר 2016

חוק ומשפט במקרא - מקור החוק, מטרתו והיקפו. בחירת העורך.


פורסם ב-11 ביוני 2009, 18:15 במדור כללי

אחד הנושאים המרתקים ביותר בהיסטוריוגרפיה המקראית הוא המשפט הישראלי הקדום. קודקס החוקים הישראלי במקרא נפרש ככלל ב3 ספרים מתוך החומש: שמות ("ספר הברית"), ויקרא ("תורת כוהנים) ודברים ("משנה תורה") - ספר החוקים המקובץ שנתחבר בתקופה יותר מאוחרת. מבין שלל החוקים המקראיים, אנסה לגעת בתחומי המשפט הבאים: דיני נפשות (עבד עברי), דיני הגנה וסעד (שמיטת קרקעות וכספים) ודיני פלילים (דיני רצח, דיני מלחמה ושבויים ודיני שוחד).
 החוק העברי שואב את כוחו מהמסורת המשפטית הקדומה שבאה לידי ביטוי בחוקי ח`מורבי המפורסמים. ההבדל המשמעותי ביותר ביניהם הוא הערך המוסרי העליון שעומד מאחוריהן: החוק העברי מושתת על עקרונות הצדק והשוויון ובראשם כבוד האדם וחירותו לעומת חוקי ח`מורבי האבסולוטיים שבמרכזם עומד הערך הכספי. זאת ועוד, חוקי התורה הם חוקים מעורבים - דתיים וחברתיים מקיפים כפי שמודגם ב"עשרת הדיברות" לעומת חוקי ח`מורבי שהם חברתיים-חילוניים  ומטרתם להסדיר את היחסים בין המלך הריבון לאזרחים. חוקי התורה מקורם בה` ולא המלך/הריבון:  וַיְדַבֵּר אֱלֹהִיםאֵת כָּל-הַדְּבָרִים הָאֵלֶּה לֵאמֹר(שמות כ`, 1). משה רבנו הוא המתווך המשפטי בין המחוקק (ה`) לאזרחים (בנ"י). התוקף המשפטי לחוקי התורה הוא הברית שכרת ה` עם עמ"י שהוא  "זרע כוהנים וגוי קדוש".  עמודי התווך של הברית ההיסטורית הם "עשרת הדיברות":

דיני הגנה וסעד לחלשים (שמיטת קרקעות וכספים) - כדי להבין את מקור החוקים החברתיים במקרא, יש צורך להבין את מבנה החברה הישראלית במקרא והשלכתו על החלשים בחברה הזאת: הגר, היתום והאלמנה.  מאחר והחברה הישראלית בתקופה זאת היא חברה שבטית-פטריאכלית-חמולתית פועל יוצא שהחלשים בחברה כזו יהיו העניים שאין להם זיקה משפחתית כמו האלמנה והיתום וכן הגר שהוא תושב קבע זר ולכן חלש מבחינה מעמדית. למותר לציין, שבזמן חיבורו של ספר דברים נוסף לחלשים גם "הלוי" מאחר שבתקופה זו הייה כבר קיים ריכוז הפולחן בי-ם ("לשום שמי שם") וביטול הבמות המבוזרות בארץ ולכן רבים מבני שבט זה, שהוקדשו לעבודת הקודש, איבדו את עבודתם והיו מובטלים. לכך יש להוסיף את העובדה שללווים לא היה חלק ונחלה בארץ ("כי כהונת ה` נחלתו") ולכן מעמדם היה חלש משאר השבטים.

לכן כדי להגן על החלשים הללו בחברה נעגנו חוקי סעד חברתיים שהותאמו לחברה החקלאית במקרא כפי שמופיעים בספר ויקרא, י"טלקט, שכחה ופאת השדה (חובה להשאיר לעניים גידולים חקלאיים שנשכחו/נשרו (שיבולים)/הוקצו בשולי השדה), עוללות ופרט (חובה להשאיר לעניים אשכולות ענבים בוסרים בקציר וכן ענבים בודדים שנשרו בכרם) וכן מעשר ותרומה ללווים ולכוהנים מאוחר יותר. לחוקים אלו נוספו חוקי ברזל כמו איסור הלנת שכרחוק השיוויון בפני החוק ("לא תשא דל ולא תהדר פני גדול") וחוק יסוד "לא תעמוד על דם רעך". דוגמה יפה לחיי העניים במקרא אנו שואבים ממגילת רות שהייתה גם אלמנה וגם גרה:
 יש לשים לב שהחקיקה החברתית במקרא בניגוד לחקיקה המספוטמית (חוקי ח`מורבי) היא מקיפה ומוטלת על כתפי כל הפרטים בחברה - על כל אדם בישראל מוטלת חובת "הערבות הדדית" לחלשים בחברה וזהו יסוד מהפכני.

ברם לחוקים אלו נוספו שני חוקים בעייתיים במיוחד להגנה וסעד לחלש: חוק שמיטת הקרקע וחוק שמיטת החובות. על שמיטת הקרקע אנו מצווים בספר שמות, כ"ג (11-10): "וְשֵׁשׁ שָׁנִיםתִּזְרַע אֶת-אַרְצֶךָוְאָסַפְתָּ, אֶת-תְּבוּאָתָהּ. וְהַשְּׁבִיעִת תִּשְׁמְטֶנָּה וּנְטַשְׁתָּהּוְאָכְלוּ אֶבְיֹנֵי עַמֶּךָוְיִתְרָםתֹּאכַל חַיַּת הַשָּׂדֶהכֵּן-תַּעֲשֶׂה לְכַרְמְךָלְזֵיתֶךָ- חובה להפקיר את יבול האדמה  - מקור הפרנסה היחידי בחברה החקלאית - כל שנה שביעית מהטעם החברתי ("ואכלו אביוני עמך") וגם הדתי (האדמה שייכת לה` וגם צריכה לנוח).
דע עקא, שקשה מחוק זה היה חוק שמיטת החובות כפי שנקבע בספר דברים, ט"ו: "וְזֶהדְּבַר הַשְּׁמִטָּהשָׁמוֹט כָּל-בַּעַל מַשֵּׁה יָדוֹאֲשֶׁר יַשֶּׁה בְּרֵעֵהוּ:  לֹא-יִגֹּשׂ אֶת-רֵעֵהוּ וְאֶת-אָחִיוכִּי-קָרָא שְׁמִטָּה לַיהוָהאֶת-הַנָּכְרִיתִּגֹּשׂוַאֲשֶׁר יִהְיֶה לְךָ אֶת-אָחִיךָתַּשְׁמֵט יָדֶךָ אֶפֶסכִּי לֹא יִהְיֶה-בְּךָ אֶבְיוֹן" - חובה על כל אדם בישראל לשמוט (= להפקיר) חובות ללווה כסף ממנו מקץ 7 שנים מתחילת החוב. מטרתו של חוק זה יומרנית - למגר את העוני בישראל ("אפס כי לא יהיה בך אביון"). אבל חוק זה היה קשה במיוחד לאנשים בישראל וכמעט שלא קויים בתקופות שפל כמו שאנו לומדים מנחמיה ה`: "נַעַזְבָה-נָּאאֶת-הַמַּשָּׁא (=חובותהַזֶּההָשִׁיבוּ נָא לָהֶם כְּהַיּוֹםשְׂדֹתֵיהֶם כַּרְמֵיהֶם זֵיתֵיהֶםוּבָתֵּיהֶםוּמְאַת הַכֶּסֶף וְהַדָּגָן הַתִּירוֹשׁ וְהַיִּצְהָראֲשֶׁר אַתֶּם נֹשִׁים בָּהֶם" - נחמיה, המנהיג הציוני בתקופת שיבת ציון, נלחם בעוולות החברתיות בעם ותובע מהעשירים להחזיר לעניים את הרכוש הרב שנלקח בעבור החובות. הוא לא מסתפק בזה, אלא משמש דוגמה אישית ומשביע את העשירים באמנה מחייבת לביטול החובות. למרות זאת, החוק הפך לבלתי אפשרי כאשר העשירים סרבו להלוות כסף לעניים בגלל החוק הקשה, ולכן בימי בית שני הוציא הלל הזקן תקנה עוקפת חוק הנקראת פרוזבול ומטרתה להסדיר את החובות לפני שנת שמיטת הכספים ע"י חתימה על שטר המעביר את בעלות החוב מהנושה לבית דין. במסגרת זו החוב מוסדר בין אדם הלווה לבית הדין.


דיני פלילים (דיני רצח, דיני מלחמה ודיני שוחד) - דיני רצח עברי הם מהפכניים בהשוואה למסורת המשפטית הקדומה (חוקי רצח חיתים למשל)  בגלל ההבחנה המוסרית הברורה בין "רוצח בשגגה" ל"רוצח במזיד". כדי להבין את מהות החוק וחשיבותו יש צורך להבין את חשיבות ערך חיי האדם וכבודו בתורה. חשוב להבין קודם שמקור ההידרדרות המוסרית הראשונה טמון ברצח אח מתוך קנאה (קין והבל), אח"כ התפארות במעשי הרצח (בשירת למך) והשיא - רצח ללא הבחנה בדור המבול ("כי תשחת הארץ"). לכן אפוא החוק הראשון שנותן ה` לנוח - אבי האנושות המתחדשת אחרי המבול, הוא חוק איסור הרצח:"שֹׁפֵךְ דַּם הָאָדָםבָּאָדָם דָּמוֹ יִשָּׁפֵךְ:  כִּי בְּצֶלֶם אֱלֹהִיםעָשָׂה אֶת-הָאָדָם" (בראשית ט`, 6) - התפיסה היסודית היא שאסור לשפוך דם אדם כי הוא נברא "בצלם ה`". כ"כ חמור מעשה הרצח עד שה` נוזף, מוכיח ומעניש את הרוצח הראשון (קין) למרות שלא ניתן לו צו מפורש לא לרצוח. בתיאור זה (בראשית ד`, 16-8) הדם הוא הנפש הזועקת לה` ומבקשת צדק אלוהי: "מֶה עָשִׂיתָ? קוֹל דְּמֵי אָחִיךָצֹעֲקִים אֵלַי מִן-הָאֲדָמָה". בפאראפרזה לשירו האלמותי של ביאליק "על השחיטה" ("התליין! הא צוואר - קום שחט") דם הנרצחים ימשיך לרדוף את הרוצחים לנצח. על בסיס הגישה הזאת חוקקו חוקי הרצח המקראיים המבדילים בין רוצח במזיד ורוצח בשוגג כפי שמופיע בלשון החוק בספר שמות כ"א: "מַכֵּה אִישׁ וָמֵתמוֹת יוּמָתוַאֲשֶׁר לֹא צָדָה (=בלי כוונה)וְהָאֱלֹהִים אִנָּה לְיָדוֹ (=זימן לידו)וְשַׂמְתִּי לְךָ מָקוֹםאֲשֶׁר יָנוּס שָׁמָּה. וְכִי-יָזִד אִישׁ עַל-רֵעֵהוּלְהָרְגוֹ בְעָרְמָהמֵעִם מִזְבְּחִיתִּקָּחֶנּוּ לָמוּת" - דהיינו, רוצח במזיד דינו פסק דין מוות גם אם יאחוז בקרנות המזבח, ולעומתו רוצח בשוגג דינו גלות זמנית בעיר מקלט (עד מות הכוהן הגדול) כדי להינצל מנקמת דם. כדי להבחין בין הרוצחים קיימת חובת משפט עדות כפי שמופיעה בספר במדבר ל"ה: "וְשָׁפְטוּהָעֵדָהבֵּין הַמַּכֶּהוּבֵין גֹּאֵל הַדָּםעַל הַמִּשְׁפָּטִיםהָאֵלֶּה. וְהִצִּילוּ הָעֵדָה אֶת-הָרֹצֵחַמִיַּד גֹּאֵל הַדָּםוְהֵשִׁיבוּ אֹתוֹ הָעֵדָהאֶל-עִיר מִקְלָטוֹ אֲשֶׁר-נָס שָׁמָּהוְיָשַׁב בָּהּעַד-מוֹת הַכֹּהֵן הַגָּדֹל" -משפט פלילי יערך לפי 2 עדים/שופטים לפחות מול הקטגוריה (גואל הדם) והסנגוריה ("המכה") והם יקבעו אם המזיד כי אז ימסר לגואל הדם ואם בשוגג כי אז יחזירו אותו לעיר מקלטו עד מות הכוהן הגדול (משך גזירת העונש). חשוב לציין כי לחוק זה ניתנו שני סייגים בספר זה:
1. איסור תשלום כופר עבור סוג רצח זה אם במזיד או בשוגג:
 "לֹא-תִקְחוּ כֹפֶר לְנֶפֶשׁ רֹצֵחַ, כִּי-מוֹתיוּמָת וְלֹא-תִקְחוּ כֹפֶרלָנוּס אֶל-עִיר מִקְלָטוֹלָשׁוּב לָשֶׁבֶת בָּאָרֶץעַד-מוֹת הַכֹּהֵן" והסיבה לכך: "וְלָאָרֶץ לֹא-יְכֻפַּרלַדָּם אֲשֶׁר שֻׁפַּךְ-בָּהּכִּי-אִםבְּדַם שֹׁפְכוֹ". העונש מבוסס על עקרון מידה כנגד מידה ("עין תחת עין ושן תחת שן").

2. אם בורח הרוצח בשוגג מעיר מקלטו ונתקל בגואל הדם, רשאי הלה לנקום את דמו מבלי לעמוד למשפט.

ככלל ניתן לקבוע שאמנם קיים דימיון בין חוקי המקרא לחוקי המזרח הקדום (ובעיקר חוקי הרצח החיתיים), ברם החדשנות שבהן נובעת בעיקר מהגישה ההומנית-חברתית-שוויונית ביחס לקיצוניות המשפטית המפלה שרווחה בעמי קדם. חוקי הרצח החיתיים הם הקרובים ביותר לחוקי הרצח במקרא בגלל ההבחנה שהם עושים בין רוצח במזיד לרוצח בשוגג וההקלה בעונש בהתאם. ההבדלים החשובים בניהם נשענים על 2 יסודות עיקריים: 1. יסוד השוויון בפני החוק - החוק המקראי אינו מבדיל בין דם ודם - בין רצח אדם חופשי לרצח עבד כנעני ועל שניהם העונש הוא שקול לפי מידה כנגד מידה. לעומתם, החוקים החיתיים מבדילים בין עבד לאדם חופשי וגוזרים גזירות שונות המפלות את העבד. 2. יסוד קדושת החיים - בניגוד ליחס המוטה לרצח בחוקי החיתים הנשען על תמורה כלכלית לא מידתית, היחס לחיי האדם במקרא הוא קריטי, כיוון שלפי התפיסה המקראית האדם נברא "בצלם ה`" ולכן פגיעה בנפשו כמו פגיעה בה` לא פחות.


דיני מלחמה - סיפור דויד וגוליית מדגים יפה את מטרת חוקי המלחמה במקרא: לנסוך בעם ביטחון רוחני ולא פיזי ולהסתמך על חסדי האל כפי שנאמר במבוא לחוק בספר דברים כ`"כִּי-תֵצֵא לַמִּלְחָמָה עַל-אֹיְבֶךָ, וְרָאִיתָ סוּס וָרֶכֶב עַם רַב מִמְּךָלֹא תִירָאמֵהֶם: כִּי-יְהוָה אֱלֹהֶיךָ עִמָּךְוְנִגַּשׁ הַכֹּהֵן, וְדִבֶּר אֶל-הָעָם...אַל-יֵרַךְ לְבַבְכֶם... כִּי יְהוָה אֱלֹהֵיכֶם...לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". לפי החוק השוטרים יהיו אחראים על הגיוס לצבא ויתנו פטור מגיוס לאנשים הבאים: איש אשר בנה בית חדש ולא חנכו; איש אשר נטע כרם ולא חיללו (=בשנה החמישית); איש אשר ארש אישה ולא לקחה (לפני הנשואין ואילו בדברים כ"א הכוונה לאיש אשר נשא אישה ופטור מגיוס למשך שנה שלמה). הפטורים מגיוס ניתנים מטעמים אנושיים-אישיים ("פן ימות במלחמה ואיש אחר..") ומאפשרים קיום מנהל תקין גם בימי מלחמה. לעומתם הפטור הנוסף הניתן ע"י השוטרים למוגי הלב ע"י השוטרים כוונתו הפוכה - דאגה למורל הלוחמים עצמם ולא לפרט (בשופטים ז`, מלחמת גדעון במדיין, הנימוק שונה וטמון בחטא הגאווה). חוקי המלחמה מציגים זוית חדשה כלפי האוכלוסיה הכבושה: "כִּי-תִקְרַב אֶל-עִירלְהִלָּחֵם עָלֶיהָ--וְקָרָאתָ אֵלֶיהָלְשָׁלוֹם" - יש לקיים מו"מ לשלום לפני פתיחה במלחמה. אם העיר נכנעת - תהא משועבדת למס, ואם לאו מותר להטיל עליה מצור ולכבוש אותה. הסייג העיקרי הוא שהחוק מתיר הריגת זכרים לוחמים בלבד: "וְהִכִּיתָ אֶת-כָּל-זְכוּרָהּלְפִי-חָרֶב", אבל אוסר על הריגת נשים וטף. הללו נלקחים כשבויי מלחמה יחד עם הרכוש והופכים לעבדים. במסגרת זו קיים חוק שבויית מלחמה (דברים כ"א, 14) הקובע"וּבְעַלְתָּהּוְהָיְתָה לְךָלְאִשָּׁה...אִם-לֹא חָפַצְתָּ בָּהּוְשִׁלַּחְתָּהּ לְנַפְשָׁהּוּמָכֹר לֹא-תִמְכְּרֶנָּהבַּכָּסֶףלֹא-תִתְעַמֵּר בָּהּתַּחַת אֲשֶׁר עִנִּיתָהּ" - חוק הומני המונע התעללות בנשים שבויות ומניעת אונס. החוק מחייב את החייל הכובש לתת לשבוייה חודש ימי התאבלות ("ירח") וברגע שבועל אותה נחשבת לאישתו ואסור לו למכור אותה אחרי שהתעמר בה ועליו לשלח אותה לחופשי. למותר לציין, כי החוקים האלו אינם חלים על עמי הארץ (מלחמת מצווה) מתוקף חוק החרם ("החרם תחרימם") המצווה על השמדה טוטלית של עמים אלה. חוק חשוב נוסף הוא שמירת הטבע בעת מצור והנימוק: "כִּי הָאָדָם (=מתקיים מ) עֵץ הַשָּׂדֶהלָבֹא מִפָּנֶיךָ בַּמָּצוֹר?"

דיני שוחד - אחד המסרים החברתיים העיקריים של נביאי ישראל ממשה ועד ישעיהו היה איסור לקיחת שוחד "המסמא פקחים ומסלף דברי צדיקים". דינים אלה מתייחסים לשופטי ישראל. הנה כמה מהאימרות המפורסמות ביותר של נביאי ישראל לגבי עניין זה: 
"מִדְּבַר-שֶׁקֶרתִּרְחָקוְנָקִי וְצַדִּיק אַל-תַּהֲרֹגכִּי לֹא-אַצְדִּיק רָשָׁע. וְשֹׁחַדלֹא תִקָּח:  כִּי הַשֹּׁחַד יְעַוֵּר פִּקְחִיםוִיסַלֵּף דִּבְרֵי צַדִּיקִים" (שמות כ"ג 8-7) 
"לֹא-תַטֶּה מִשְׁפָּט, לֹא תַכִּיר פָּנִים; וְלֹא-תִקַּח שֹׁחַדכִּי הַשֹּׁחַד יְעַוֵּר עֵינֵי חֲכָמִיםוִיסַלֵּף דִּבְרֵי צַדִּיקִם" (דברים ט"ז, 19)
"שָׂרַיִךְ סוֹרְרִיםוְחַבְרֵי גַּנָּבִיםכֻּלּוֹ אֹהֵב שֹׁחַדוְרֹדֵף שַׁלְמֹנִיםיָתוֹם לֹא יִשְׁפֹּטוּוְרִיב אַלְמָנָה לֹא-יָבוֹא אֲלֵיהֶם" (ישעיהו א`, 23) 

"כִּי יָדַעְתִּי רַבִּים פִּשְׁעֵיכֶםוַעֲצֻמִים חַטֹּאתֵיכֶםצֹרְרֵי צַדִּיק לֹקְחֵי כֹפֶרוְאֶבְיוֹנִים בַּשַּׁעַר הִטּוּ" (עמוס ה`, 12)

"רָאשֶׁיהָ בְּשֹׁחַד יִשְׁפֹּטוּוְכֹהֲנֶיהָ בִּמְחִיר יוֹרוּוּנְבִיאֶיהָבְּכֶסֶף יִקְסֹמוּוְעַל-יְהוָהיִשָּׁעֵנוּ לֵאמֹרהֲלוֹא יְהוָה בְּקִרְבֵּנוּלֹא-תָבוֹא עָלֵינוּ רָעָה" (מיכה ג`, 11) 
"כַּסְפּוֹלֹא-נָתַן בְּנֶשֶׁךְוְשֹׁחַד עַל-נָקִילֹא לָקָחעֹשֵׂה-אֵלֶּהלֹא יִמּוֹט לְעוֹלָם" (תהילים ט"ו, 5)

קיצור תולדות התנ"ך


בראשית חשבתי לערוך סדרת כתבות מעמיקות על כ"ד כתובים כשכל כתבה עוסקת בכל ספר בנפרד, אך מסיבות שונות החלטתי לוותר על הרעיון, ותחת זאת לכתוב קיצור-נמרץ של התנ"ך כולו. איני בא לסכם את הספרים, כמובן, אלא רק לציין את נושאיהם הכללים ואת הביטויים החוזרים בהם ומאפיינים אותם.  תהנו...

ספר בראשית מספר לנו את הווי חייהם של האבות, כדי שנלמד מהם דרך-ארץ, שכמאמר חז"ל קדמה לתורה, גם מהותית, אך גם כרונולוגית. אבות האומה מייצגים את החסד (אברהם), הגבורה (יצחק) והתפארת (יעקב בכיר האבות).

ספר שמות מתאר את יציאת בני ישראל ממצרים, מעבדות לחירות, או יותר נכון - מעבדות לאדם לעבדות לה', שכן מיד ניתנות הדיברות ואיתם תורה, חוקים ומשפטים. בסוף הספר מתוארת בניית המשכן, המוביל אותנו לספר הבא.

ספר ויקרא דן בתורת כוהנים, בקרבנות ובטקסים ומסורות שונים, המהווים חלק חשוב של הדת.

ספרים במדבר ודברים ממשיכים לתאר לנו את חוקי האל, לצד המשך תיאור מסע בני ישראל במדבר, עד הגעתם לארץ המובטחת. ספר דברים הוא נאום משה והוא חוזר על דברים שנאמרו בספרים קודמים בצורה שונה.

ספר יהושע מתאר את כיבוש הארץ וחלוקתה לשבטים. הביטוי המאפיין אותו הוא ביטוי ייחודי הנאמר ליהושע מספר פעמים: "חזק ואמץ!".

ספר שופטים מתאר את תחילת התנחלות בני ישראל בארץ. הביטוי החוזר - "איש הישר בעיניו יעשה", הבא לציין, שזו תקופת טרום-המלוכה, ועל-כן היא פחות מאורגנת. אך יותר מכך חוזר על עצמו מעגל התנהגות: ישראל מתרחקים מה' - הוא שולח בהם מלך שיילחם בהם - הם קוראים לה' וניצלים - "ותשקוט הארץ 40 שנה", וחוזר חלילה.

ספר שמואל (א+ב) מתאר את ראשית מלכות ישראל, תחילה את שאול, שמוצג באור שלילי יחסית, ואחר-כך את דוד, המוצג באור חיובי יחסית. נראה שהפסוק המתאר בצורה הטובה ביותר תקופה זו הוא: "ויהי דוד לכל דרכיו משכיל וה' עמו".

ספר מלכים (א+ב) מתאר את השתלשלות ממלכות יהודה וישראל. המאפיין החוזר כאן הוא הכתרת כל מלך בתואר "עשה הישר בעיניי ה'", או לאו. מי שלא, הרבה פעמים מצוין שהלך בדרכי ירבעם בן נבט, שהציב שני עגלים של עבודה זרה. מי שכן, הרבה פעמים הכרית את העבודה הזרה שפשתה בארץ באותו זמן.

ספרי הנביאים - ישעיה, ירמיה, יחזקאל ותרי-עשר - מביאים את דברי הנביאים, שפעלו במשך תקופה ארוכה בישראל. דבריהם רבים, אך מוטיב שחוזר על עצמו רבות הוא העזרה לדל ולמסכן מצד אחד, כלומר מחויבות סוציאלית, ואי-הסתמכות על הקורבנות מצד שני, כלומר הפניית עורף לממסד הדתי. היטיב לבטא זאת הושע: "חסד חפצתי ולא זבח". דבריהם מחולקים על פי רוב לחלק של תוכחות וחלק של נחמות, ששיאן באחרית הימים והופעת המשיח מבית דוד. יוצא דופן הוא ספר יונה, שאינו מביא מדברי הנביא עצמו, אלא סיפור אודותיו, כיצד ניסה לברוח משליחותו. בחלק המדיני אין אחידות, וכך ישעיה מורה להתנגד למלך אשור התוקפן, בעוד ירמיה, בדור אחר, מורה לקבל את עול מלך בבל.

ספר תהילים הוא ברובו שירות שבח ותהילה לה': "אודך ה'". מיטיבה לבטא זאת מילה אחת מפורסמת החוזרת בו רבות: "הללויה!". ואולם, בצד זאת, חוזר המוטיב של היות המשורר נרדף על-ידי צריו, וה' מושיעו מידם.

ספר משלי הוא ספר חכמה, שקיצרתי את דבריו לקטע הפותח כך: "היה צדיק וטוב, חכם וחרוץ, ואל תהיה רשע ורע, כסיל ועצל, כי אז תבורך ולא תקולל, תזכה לכבוד ולא לקלון". במילים אחרות: "סור מרע ועשה טוב". זהו צירו המרכזי לפי תפיסתי, ואולם, מצויים בו עוד פניני חוכמה רבים.

ספר איוב מתאר את ניסויו של איוב על-ידי ה', בעצת השטן, על-ידי שליחת מכאובים רבים וצרות רבות אליו. מצד אחד יש כאן הצדקת דין ידועה: "ה' נתן ה' לקח יהי שם ה' מבורך", ואולם מיד איוב מקלל את יומו ומתמיד בכך לאורך רוב הספר. מצד שני, רעיו מנסים להסביר לו שמכאוביו ודאי באו עליו מאת ה' על חטאיו, אלא שלבסוף ה' מגנה אותם על דבריהם אלה. הספר, אם כך, מנסה לענות על השאלה, מדוע יש צדיקים סובלים והרשעים נהנים, והוא, די במפתיע, שולל את התשובה שלכל סבל קדם חטא.

חמש מגילות הן:
שיר השירים - "אל תעירו ואל תעוררו את האהבה עד שתחפץ" - שירי אהבה כפריים מחד ומלכותיים מאידך, אלגוריה לאהבתו של ה' לכנסת ישרראל.
רות - "עמך עמי ואלוהיך אלוהי". סיפור ההתגיירות הגדול של רות, שממנה בא דוד.
איכה -  "אוי נא לנו כי חטאנו". הקינה על חורבן הארץ והמקדש.
קהלת - "הכול הבל". דיון אקזיסטנציאלי-פסימי במהות החיים.
אסתר - "ונהפוך הוא". המן מנסה להשמיד את ישראל ובסוף מושמד בעצמו.

ספר דניאל מתאר בחלקו הראשון מעשי פלאים של דניאל בחצר המלכות בימי גלות בבל, ובחלקו השני חזיונות שונים לעתיד. סגנונו שונה משל שאר הנביאים, והבדל מהותי אחד שאני רואה, שבדבריו אין דברי מוסר ותוכחה לעם.

הספרים עזרא ונחמיה - מתארים את חזרת ישראל לארצו - ובניית המקדש בשנית - לאחר גלות בבל, רק משבט יהודה, בנימין ולוי, כך שמעתה השם הנפוץ לעם הוא - יהודים. כאן גם מתגלה רגישות רבה להמשך קיומו הייחודי של העם, כפי שמתבטא בבקשה לגרש את הנשים הנוכריות אשר להם.

ספר דברי הימים (א+ב) - חזרה על מה שסופר בספרים קודמים, בעיקר בספר מלכים, עם שינויים פה ושם. לדעת החוקרים הספר מהלל את מלכות בית דוד.

דיאטת הרמב"ם - מתכון לחיים בריאים

הרמב"ם (רבי משה בן מימוּן‏), גדול יהודי מרוקו, "הנשר הגדול" ששימש בין היתר כרופא, פיתח עקרונות לאורח חיים בריא המכונים "דיאטת הרמב"ם". הוא קבע שיש ללעוס הרבה ולאט, שאסור להתאפק, שיש להימנע משתיית מים בארוחה, להקפיד על אכילה מסודרת (שני שליש מהקיבה), לעשות התעמלות, להקפיד על שינה מספקת, על היגיינה, ועוד. 
הרמב"ם
"ממשה (רבנו) עד משה (בן מיימון), לא קם כמשה"

בשנים האחרונות אנו רואים יותר ויותר דיאטנים, רופאים ורבנים שמחזירים עטרה ליושנה ומציעים לנו את 'דיאטת הרמב"ם', מתכון לחיים בריאים, הנותן אלטרנטיבה מוכחת ובריאה לכולם שעולה בקנה אחד עם הרפואה הקונבנציונלית והסינית.
הרמב"ם, שחי במרוקו ובערוב ימיו בטבריה, לפני 800 שנה, נגע בכתביו כמעט בכל נושא אפשרי ולא פסח אף על תזונה נכונה, הרגלי אכילה והתעמלות. בספר "משנה לרמב"ם" (פרק רביעי) הוא מביא לנו מדריך מפורט לתזונה נכונה שתמנע מאיתנו מחלות, השמנה, ואף תחזיר את הגוף למשקלו הטבעי. וכיום, כשהמדע נשען על מחקרים, מסתבר כי יש בסיס מדעי לדבריו, אע"פ שלמד את הנושא במרוקו מגדולי הדור דאז, ובמיוחד מתלמידיו של אבו מרוואן אבן זוהר, שלא בדיוק סיימו תואר ראשון במדעי התזונה.
כשלומדים את ספרי הרפואה של הרמב"ם, נדהמים מהמידע העצום שהוא מפגין בכל הקשור לפיסיולוגיה של הגוף האנושי ולידע העצום שהיה לו על מזונות ועל צמחי מרפא. כל כך מדהים, שהידע העצום שלו התגלה למדע רק בשנים האחרונות.

להלן ריכזתי עבורכם את העקרונות החשובים בדיאטת הרמב"ם:

1. שינויים בהרגלי הצריכה

אחת הטעויות הגדולות של אדם המתחיל דיאטה, היא התפיסה כי אם יאכל מוצרים דלי קלוריות ו/או אם יאכל בכמויות קטנות, הוא יהפוך לרזה ובריא יותר. בדיאטת הרמב"ם אין תחליפים (טופו, סוכרזית וכיוצ"ב), אלא כללי ברזל של אסור ומותר, בהם הוא ייחס חשיבות עליונה להרגלי אכילה נכונה ובייחוד לסילוק הפסולת מהגוף.
ככלל ראשון מומלץ לאדם לא לאכול/ לשתות אלא אם הוא רעב/ צמא, משום שאנו לא תמיד מבחינים בין רעב אמיתי הנגרם מירידה ברמות הסוכר בדם, לבין בולמוס לאכול - תאווה הנובעת מגירוי חיצוני של החושים, שעמום או דיכאון.
בנוסף, מדגיש הרמב"ם שאסור לאדם להתאפק מללכת לשירותים, ויש לפנות את הפסולת מהגוף ברגע שחשים בכך, אחרת האוכל נדבק לדפנות המעי וכך גורם לריקבון ולגזים רעילים.
כמו כן, בגלל שלכל אדם קיבולת קיבה שונה, ממליץ הרמב"ם לא למלא את הכרס עד כדי שובע, אלא בכמות של שלושת רבעי (75%). לפי כתביו, אחרי הארוחה ישנו פרק זמן בו מתקיים תהליך פירוק המזון בגוף שאחריו המטבוליזם מעביר פקודת שובע למוח, ולכן, אם אדם ימתין כרבע שעה בערך, הוא ירגיש תחושת שובע אמיתית. מאותה סיבה הוא ממליץ ללעוס הרבה ולאט.
למיצי העיכול בקיבה הגורמים לפירוק המזון יש חלק עיקרי בתהליך האכילה, ולכן ממליץ הרמב"ם לא לשתות מים במהלך הארוחה, כדי לא לדלל את אותם מיצים.
אחת האזהרות המוסכמות על כל שיטות הדיאטה היא המניעה לאכול לפני השינה, שכן בזמן שאנו ישנים מערכת העיכול עוברת תהליך של הכנה להוצאת הפסולת בבוקר, ולכן אם אוכלים לפני השינה, המזון לא יתעכל כמו שצריך ויפגע במערכת העיכול ובגוף. כך גם ממליץ הרמב"ם.
ישנה חשיבות עליונה לנושא ההתעמלות והספורט לפי השיטה, והרמב"ם אף מזהיר כי מי שאינו מתעמל, גם אם אוכל בצורה בריאה, הוא מזיק לגוף כולו ואף לחילוף החומרים.

2. רפואה מונעת

להבדיל משיטות אחרות שמתמקדות במה כן לאכול, מרחיב הרמב"ם דווקא במניעת הדברים המזיקים לגוף, וכן גם בהפרדת מאכלים מסוימים בו זמנית. כך למשל הוא ממליץ להפריד מזונות הגורמים לשלשול (ענבים, אבטיחים, מלפפונים וכו') משאר הארוחה. כמו כן, כדאי להימנע מריבוי מאכלים הגורמים לעצירות (רימונים, תפוחים וכו'), אך כדאי לאכול אותם בסמוך לארוחה.
לסדר הארוחה ישנה חשיבות גדולה ולכן צריך להתחיל תמיד ממזון קל למזון הקשה (כמו בשר, עוף וכו'). התפריט צריך להשתנות מעונה לעונה, לכן בקיץ כדאי לאכול מאכלים קרים ולהשתמש בכמה שפחות תבלינים (שגורמים לחימום הגוף), ובחורף מאכלים חמים כולל ריבוי תבלינים.
"יש מאכלות שהן רעים ביותר עד מאוד. וראוי לאדם שלא לאכלן לעולם", כותב הרמב"ם ומפרט: דגים מלוחים וישנים, גבינה מלוחה ומעושנת, בשר מלוח ומעושן, יין ישן וכל תבשיל שבושל/ נצלה עד כדי שאיבד את טעמו וריחו.
כמו כן ממליץ הרמב"ם לישון לפחות 8-7 שעות בלילה, כדי לאזן את הפעילות ההורמונאלית ובכך למנוע השמנת יתר, הפרעות אכילה, בעיות קשב וריכוז ועוד.
לסיכום, בריאות אצל הרמב"ם היא ראשי תיבות של 'בולם רוגזו יפחית אכלו ויגביר תנועתו'. מכאן אנו רואים שהרמב"ם היה בעצם הרופא ההוליסט הראשון שהסתכל על הקשר האינטגרלי בין בריאות הנפש והגוף (בדומה לתורה הקדושה) שמתבטא בנינוחות, מזון, תנועה וספורט. הרמב"ם גם דוגל במאכלים טבעיים עד כמה שניתן - ללא בישול יתר עד כדי שיאבדו מערכם (כמו הוויטמינים, שמתפזרים בבשול יתר).