יום שלישי, 19 בינואר 2016

דיאטת הרמב"ם - מתכון לחיים בריאים

הרמב"ם (רבי משה בן מימוּן‏), גדול יהודי מרוקו, "הנשר הגדול" ששימש בין היתר כרופא, פיתח עקרונות לאורח חיים בריא המכונים "דיאטת הרמב"ם". הוא קבע שיש ללעוס הרבה ולאט, שאסור להתאפק, שיש להימנע משתיית מים בארוחה, להקפיד על אכילה מסודרת (שני שליש מהקיבה), לעשות התעמלות, להקפיד על שינה מספקת, על היגיינה, ועוד. 
הרמב"ם
"ממשה (רבנו) עד משה (בן מיימון), לא קם כמשה"

בשנים האחרונות אנו רואים יותר ויותר דיאטנים, רופאים ורבנים שמחזירים עטרה ליושנה ומציעים לנו את 'דיאטת הרמב"ם', מתכון לחיים בריאים, הנותן אלטרנטיבה מוכחת ובריאה לכולם שעולה בקנה אחד עם הרפואה הקונבנציונלית והסינית.
הרמב"ם, שחי במרוקו ובערוב ימיו בטבריה, לפני 800 שנה, נגע בכתביו כמעט בכל נושא אפשרי ולא פסח אף על תזונה נכונה, הרגלי אכילה והתעמלות. בספר "משנה לרמב"ם" (פרק רביעי) הוא מביא לנו מדריך מפורט לתזונה נכונה שתמנע מאיתנו מחלות, השמנה, ואף תחזיר את הגוף למשקלו הטבעי. וכיום, כשהמדע נשען על מחקרים, מסתבר כי יש בסיס מדעי לדבריו, אע"פ שלמד את הנושא במרוקו מגדולי הדור דאז, ובמיוחד מתלמידיו של אבו מרוואן אבן זוהר, שלא בדיוק סיימו תואר ראשון במדעי התזונה.
כשלומדים את ספרי הרפואה של הרמב"ם, נדהמים מהמידע העצום שהוא מפגין בכל הקשור לפיסיולוגיה של הגוף האנושי ולידע העצום שהיה לו על מזונות ועל צמחי מרפא. כל כך מדהים, שהידע העצום שלו התגלה למדע רק בשנים האחרונות.

להלן ריכזתי עבורכם את העקרונות החשובים בדיאטת הרמב"ם:

1. שינויים בהרגלי הצריכה

אחת הטעויות הגדולות של אדם המתחיל דיאטה, היא התפיסה כי אם יאכל מוצרים דלי קלוריות ו/או אם יאכל בכמויות קטנות, הוא יהפוך לרזה ובריא יותר. בדיאטת הרמב"ם אין תחליפים (טופו, סוכרזית וכיוצ"ב), אלא כללי ברזל של אסור ומותר, בהם הוא ייחס חשיבות עליונה להרגלי אכילה נכונה ובייחוד לסילוק הפסולת מהגוף.
ככלל ראשון מומלץ לאדם לא לאכול/ לשתות אלא אם הוא רעב/ צמא, משום שאנו לא תמיד מבחינים בין רעב אמיתי הנגרם מירידה ברמות הסוכר בדם, לבין בולמוס לאכול - תאווה הנובעת מגירוי חיצוני של החושים, שעמום או דיכאון.
בנוסף, מדגיש הרמב"ם שאסור לאדם להתאפק מללכת לשירותים, ויש לפנות את הפסולת מהגוף ברגע שחשים בכך, אחרת האוכל נדבק לדפנות המעי וכך גורם לריקבון ולגזים רעילים.
כמו כן, בגלל שלכל אדם קיבולת קיבה שונה, ממליץ הרמב"ם לא למלא את הכרס עד כדי שובע, אלא בכמות של שלושת רבעי (75%). לפי כתביו, אחרי הארוחה ישנו פרק זמן בו מתקיים תהליך פירוק המזון בגוף שאחריו המטבוליזם מעביר פקודת שובע למוח, ולכן, אם אדם ימתין כרבע שעה בערך, הוא ירגיש תחושת שובע אמיתית. מאותה סיבה הוא ממליץ ללעוס הרבה ולאט.
למיצי העיכול בקיבה הגורמים לפירוק המזון יש חלק עיקרי בתהליך האכילה, ולכן ממליץ הרמב"ם לא לשתות מים במהלך הארוחה, כדי לא לדלל את אותם מיצים.
אחת האזהרות המוסכמות על כל שיטות הדיאטה היא המניעה לאכול לפני השינה, שכן בזמן שאנו ישנים מערכת העיכול עוברת תהליך של הכנה להוצאת הפסולת בבוקר, ולכן אם אוכלים לפני השינה, המזון לא יתעכל כמו שצריך ויפגע במערכת העיכול ובגוף. כך גם ממליץ הרמב"ם.
ישנה חשיבות עליונה לנושא ההתעמלות והספורט לפי השיטה, והרמב"ם אף מזהיר כי מי שאינו מתעמל, גם אם אוכל בצורה בריאה, הוא מזיק לגוף כולו ואף לחילוף החומרים.

2. רפואה מונעת

להבדיל משיטות אחרות שמתמקדות במה כן לאכול, מרחיב הרמב"ם דווקא במניעת הדברים המזיקים לגוף, וכן גם בהפרדת מאכלים מסוימים בו זמנית. כך למשל הוא ממליץ להפריד מזונות הגורמים לשלשול (ענבים, אבטיחים, מלפפונים וכו') משאר הארוחה. כמו כן, כדאי להימנע מריבוי מאכלים הגורמים לעצירות (רימונים, תפוחים וכו'), אך כדאי לאכול אותם בסמוך לארוחה.
לסדר הארוחה ישנה חשיבות גדולה ולכן צריך להתחיל תמיד ממזון קל למזון הקשה (כמו בשר, עוף וכו'). התפריט צריך להשתנות מעונה לעונה, לכן בקיץ כדאי לאכול מאכלים קרים ולהשתמש בכמה שפחות תבלינים (שגורמים לחימום הגוף), ובחורף מאכלים חמים כולל ריבוי תבלינים.
"יש מאכלות שהן רעים ביותר עד מאוד. וראוי לאדם שלא לאכלן לעולם", כותב הרמב"ם ומפרט: דגים מלוחים וישנים, גבינה מלוחה ומעושנת, בשר מלוח ומעושן, יין ישן וכל תבשיל שבושל/ נצלה עד כדי שאיבד את טעמו וריחו.
כמו כן ממליץ הרמב"ם לישון לפחות 8-7 שעות בלילה, כדי לאזן את הפעילות ההורמונאלית ובכך למנוע השמנת יתר, הפרעות אכילה, בעיות קשב וריכוז ועוד.
לסיכום, בריאות אצל הרמב"ם היא ראשי תיבות של 'בולם רוגזו יפחית אכלו ויגביר תנועתו'. מכאן אנו רואים שהרמב"ם היה בעצם הרופא ההוליסט הראשון שהסתכל על הקשר האינטגרלי בין בריאות הנפש והגוף (בדומה לתורה הקדושה) שמתבטא בנינוחות, מזון, תנועה וספורט. הרמב"ם גם דוגל במאכלים טבעיים עד כמה שניתן - ללא בישול יתר עד כדי שיאבדו מערכם (כמו הוויטמינים, שמתפזרים בבשול יתר).

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה